nuffnang

Saturday, 9 April 2011

Saya Dah Dapat Doily Ungu...

Hai awak semua... Sekarang ni saya tengah online kat kedai mamak kat Temerloh ni... Saya lupa bawak wayar usb telefon saya... So saya tak boleh nak online kat rumah... Sebab telefon saya ni la broadband saya... Oleh kerana saya tak sabar-sabar nak update hasil eksperiment saya hari semalam... Jadi, saya ambik inisiatif pergi kedai mamak... Bersemangat waja kan saya...??? Hahaha...

Semalam, sebelum balik Temerloh... Pergi Kajang dulu untuk beli box putih 4x4 harga 12sen... Saya nak beli 800 keping (masih dikira sebagai keping ye... Sebab tak buatkan jadi kotak lagi...) Tapi, kedai tu ada stok 500 keping je... Tokei kedai tu cakap next week baru ada... So, saya janji dengan tokei tu akan ambik baki lagi 300 keping tu next week... Tapi saya dah bayar lumpsum... So datang nanti, tunjuk resit then ambik je...

Saya beli sekali doily paper warna putih...Saya nak beli 17 bungkus doily paper 3.5 inch tu... Sebab apa saya ambik 3.5 inch je...??? Sebab dia muat-muat untuk tampal kat box putih tu... Tapi, lepas saya pilih-pilih, ada 12 bungkus je yang elok... Saya aplikasikan jugak cara saya beli box putih tadi... So, kedai tu berhutang dengan saya 5 bungkus doily paper lagi... Opppss...!!! Lupa nak bagitau... 1 bungkus doily paper ada 250 keping doily paper... Harga RM 4.50 sebungkus... Ok... Sila kira sendiri...

Then, saya beli sekali pewarna makanan warna ungu... Warna hitam saya lupa beli... Untuk apa saya beli pewarna...??? Tunggguuuu... So, kos untuk semalam je... Tak sampai RM 200.00 pun...

Sampai je rumah kat Temerloh... Terus start projek...

Ini pewarna ungu yang saya beli... Beli botol besar terus... Senang...

Pewarna tadi saya campurkan dengan air... Tapi make sure, walaupun campur dengan air,  warna dia harus pekat jugak ok...

Sila ceraikan doily paper yang dibeli tadi... Lagi bagus kalau ceraikan sekeping-sekeping... Tapi saya malas... Saya buat 5 keping sekali... Tak ada masalah...

Celupkan ke dalam pewarna yang saya bancuh dengan air tadi... Pastikan semua bahagian doily paper tu berwarna ungu... Tak nak ada putih yang boring tu ok...

Then, letak la kat mana-mana dulang atau surat khabar atau tuala... Untuk proses keringkan doily paper...

Tapi saya tak sabar-sabar nak tunggu doily paper ni kering... Saya terus jemur bawah matahari... Hahahaha...

Opppss...!!! Lupa nak cakap... Amaran awal ok... Kalu rasa tak nak tangan jadi macam tangan saya ni... Sila lah pakai rubber glove untuk proses celup mencelup tu ye...

Dah kering, maka siap lah doily paper ungu saya... 

Yang ni saya dah gunting jadi separuh... Sebab saya nak deco kat box putih tu guna pattern macam ni...
Sorry sangat-sangat kerana kualiti gambar tidak begitu baik... Tangkap gambar guna handphone cikai je kot... Mana nak cantik... Saya tiada DSLR ye...

Mana saya dapat idea nak buat macam ni ye...??? Saya dapat dari sini... Sila lah tengok sendiri... Cantik-cantik doily paper yang dia warnakan...

Dah nak maghrib... Saya nak balik... Nanti ma bising... Pot pet pot pet... Bye...
(^_^)

update 01/06/2012
Sekarang saya dah jual doily paper berwarna...
Sila lihat di sini...
Colourful Doily Paper @ Kertas Doili Berwarna

16 comments:

  1. kreatifnyer :). tapi kat bangi kedai kek yummy section 9 doily paper 3.5' for 250pcs only at rm2.70 je. kalau nak beli lagi try tgk2 kat situ =)

    ReplyDelete
  2. bguslah idea nie...

    nak tgk kotak kecik tue boleh??

    ReplyDelete
  3. @kikiTokiwa
    2 la pasal...hari 2 akak umah sy dah bgtau pasal kedai 2...baru tau pasal kedai tu lepas beli sume...frust kan...???

    ReplyDelete
  4. @e k i n ♥ y u s r i
    boleh yunk...nanti sy wat entry pasal kotak tu ok...tp kena tgu balik temerloh...sbb kotak2 kat sume kat temerloh...hehehe...

    ReplyDelete
  5. @K.I.N.A
    bls dendam punya pasal sebab tak jumpa doily paper warna ungu...hehehe...

    ReplyDelete
  6. nk tnye..ade x online doily paper?klau ade bg link yer..sy tengah mencari2 doily paper..
    primaz03@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  7. lala.. pewarna tu u guna pewarna apa? kalau nak buat warna lain nk guna pewarna jenis yg macam mana? hope u reply me ASAP.. thanks..

    ReplyDelete
  8. mmg bergune tips nak mewarnakan doily paper tu... sy tgh nak pikir mcm mane nak deko sy punye doily paper tuk kawen.. hmmmmm... :)

    ReplyDelete
  9. x ada ker yg dah siap berkaler kat kedai???

    ReplyDelete