nuffnang

Friday, 7 January 2011

AKB 2010 BeRaKhiR SuDaH...

Akhirnya...
AKB untuk tahun 2010 ni dah melabuhkan tirainya...
Alhamdullilah...
Semua berjalan dengan lancar...
Walaupun kadang-kadang ada sedikit ketensionan yang dirasai...
Tapi...
Tetap dapat diselesaikan dengan jayanya...
Dan yang paling penting...
AKB kali ini...
Tak perlu stay sampai pukul 12 tengah malam...
Sebab semua baucer dah clear sebelum pukul 10 mlm...
Syabas diucapkan kepada kami...

Ok fine...
Mesti korang semua tertanya-tanya...
Apa kejadah AKB tu kan...
Mari saya terangkan secara asas saja ok...
Nak terang banyak-banyak...
Saya pun tak tahu sangat...
Sebab saya pun orang baru kan...

AKB is stand for...
AKAUN KENA BAYAR
Tempoh AKB ini biasanya terjadi pada awal tahun...
Tujuan AKB ini adalah...
Untuk menjelaskan semua bil-bil TAHUN LEPAS menggunakan bajet TAHUN LEPAS pada  TAHUN INI...
Contohnya...
Tuntutan Elaun Perjalanan atau senang kata claim duit minyak...
Claim untuk bulan 12 mesti kita buat selepas habis bulan 12 kan...???
Ini bermakna, claim itu kita hantar kepada Bahagian Kewangan untuk diproses bayarannya selepas bulan 12 kan...???
Ini bermakna, dah masuk tahun yang baru kan...???
(Berapa banyak 'kan' saya nak guna ni...Aissshhh...)
Sepatutnya, bila tahun baru...
Kita kena bayar bil-bil guna bajet baru...
Ala...
Bajet yang selalu korang dengar masa PM buat pembentangan tu...
Tapi...
Disebabkan claim awak tu untuk bulan 12 punya...
Bulan 12 tu tahun lepas la kan...???
('kan' lagi...Atdoiyai...)
Jadi...
Kena jugak guna bajet tahun lepas...
Walaupun tarikh bayaran awak tu tahun ni...
Maka...
Di sinilah waktu dan ketikanya tempoh AKB ini diguna pakai...
Tapi, AKB bukan setiap tahun ada tau...

So, dah tau kenapa saya kena kerja tanpa henti...???
Dan terpaksa stay up sampai pagi-pagi buta kat ofis...???
Apa...???
Tak tau lagi...???
Tak paham lagi ek...???
Tak apa lah...
Biar saya je yang jawab...
Sebab, saya kena settle kan semua bil-bil tahun lepas sebelum tarikh AKB tu tamat...
Sekarang paham...???
Bagus...
Pandai anak murid saya...
Ehhh...!!!
Tersasul...!!!
Pandai pembaca-pembaca saya sekalian...

Tarikh akhir AKB tahun 2011 ni adalah pada 6 Januari 2011...
Maksudnya sehingga pukul 12 tengah malam semalam la...
Tapi...
Semalam kitaorang tak stay back sampai pukul 12 tengah malam...
Macam tahun lepas punya AKB...
Kitaorang stay sampai pukul 12 tengah malam...
Walaupun masa tu tak tahu apa-apa...
Sebab baru masuk kerja kan...
So tak reti nak tolong apa...
Tolong bagi support je la kat senior-senior...
Tolong la jugak namanya tu kan...???
Ngeh ngeh ngeh...
Anyway...
Semalam kitaorang berjaya settlekan semua bil sebelum pukul 10 malam...
Tak percaya...???
Tengok gambar ni...

Sila klik gambar untuk imej yang lebih besar dan jelas...

Sila kan korang untuk tengok masa di komputer pada waktu skrin ini di 'print screen'kan...
Untuk pengetahuan semua...
Ini adalah baucer (selepas diproses, bil-bil telah jadi baucer) terakhir untuk AKB 2011...

Tidak dijangka-jangka...
Setelah saya ingat semua baucer saya dah settle...
Tiba-tiba...
Saya dikejutkan dengan kehadiran baucer ini di dalam sistem...
Apa yang merisaukan saya...
Ia masih belum di peraku II..
(Selepas bil di kunci masuk (key in) ke dalam sistem, harus ada 2 orang pegawai yang harus membuat perakuan terhadap bil tersebut iaitu Peraku I dan Peraku II sebelum baucer tersebut di hantar ke pada pihak AG (Akauntan Negara Malaysia) untuk pembayaran...)
Bila ditanya pada Peraku I, iaitu Kak Lyah...
Dengan muka yang cuak dan sedikit emosi...
Dia menjawab...
"Lyah tak tau kat mana..."
Seketika kemudian dia menjawab lagi...
"Lyah dah pass semua..."
Dan lagi...
"Lyah dah tak ingat bagi kat siapa...Banyak sangat baucer..."
Saya berlari ke sana ke mari bertanya kepada pegawai kalau-kalau baucer tu ada dengan mereka...
Tapi ternyata tidak ada...
Saya pun dengan pantas mencari-cari dalam kotak yang terisi penuh dengan baucer-baucer yang telah settle...
Cari punya cari...
Jumpa akhirnya...
Saya tengok kat baucer tu...
Dah ada tandantangan di ruangan Peraku II...
Tapi dalam sistem tak peraku lagi...
Ini bermakna peraku yang membuat Perakuan II tu, tak klik dalam sistem...
Dia sign kat baucer tu je...
Atdoiyai...
Sedang kitaorang buat kecoh dalam ofis tu...
Sedar tak sedar baucer tu dah tak ada dalam pegangan saya...
Rupa-rupanya Cik Alizah dah amik untuk buat perakuan...
Itu lah...
Kecoh tak tentu pasal...
Sampai baucer yang penting tu pun lupa...

Sila klik gambar untuk imej yang lebih besar dan jelas...

Inilah dia baucer yang hangat diperkatakan...
Nampak tak sign Cik Alizah telah menggantikan sign Kak Yani (Peraku II yang tak klik dalam sistem...)
Setelah diperakukan...
Maka...
Dengan ini...
Secara rasminya...
Ini adalah baucer yang terakhir untuk AKB 2010...

Fuh...!!!
Lega dapat balik awal semalam...
Balik-balik rumah...
Terus bungkam atas tilam...
Tak bangun-bangun sampai pagi...
Dan untuk pengetahuan semua...
Hari ni saya EL...
Sebab mata saya tak boleh bukak...
Hehehehehe...
Peace...!!!

>>> Panjang betul entry saya kali ni kan...???p/s: Penerangan saya tentang AKB dalam entry ini atas pendapat saya sendiri...Saya budak baru...Kalau ada yang salah, tolonglah tegurkan...Jangan sampai keluar pekeliling pulak kat sini sudah...Lagi satu...Kak Yani, lain kali jangan balik awal guna alasan nak jaga Nars ok...Tengok apa yang jadi...Ngeh ngeh ngeh....

2 comments: